ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στο Πόρτο Λάγος και στην γύρω περιοχή

Λιμάνι Πόρτο Λάγους

Το γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγους κατέχει ξεχωριστή θέση στον χώρο της εμπορικής ναυτιλίας για την ευρύτερη περιοχή και αποτελεί ένα από τα τρία φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.

Τα ψαροκάικα, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων του δάσους δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα όπου μπορείς να θαυμάσεις ήσυχα τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Το λιμάνι εκτός από σταθμός για την μεταφορά των προϊόντων διαθέτει και καλές ψαροταβέρνες.

Επίσης, η περιοχή έχει ιδιαίτερα σημαντική άγρια ζωή διότι περιλαμβάνει πολλούς βιότοπους, όπως αμμώδεις εκτάσεις, πυκνούς καλαμιώνες, εποχικά κατακλυσμένα έλη και καλλιέργειες.

Είναι μια υπέροχη περιοχή για εξερεύνηση.

Λίμνη Βιστωνίδα

Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί έναν από τους ομορφότερους υδροβιότοπους στην Ελλάδα και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας με συνολική έκταση 45 τ. χλμ.

Δημιουργήθηκε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια περίπου, όταν μετά από μια έντονη καθοδική κίνηση του εδάφους, η θάλασσα εισχώρησε στην περιοχή της σημερινής λίμνης δημιουργώντας έτσι μια μορφή κλειστής λιμνοθάλασσας.

Στον υδροβιότοπο έχουν παρατηρηθεί περίπου 260 είδη πουλιών και κάθε χρόνο παρατηρούνται νέα είδη.

Η λίμνη Βιστωνίδα απέχει 25 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης και 23 χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής και είναι ένας κοντινός προορισμός για όλους τους επισκέπτες.

Μοναστήρι Αγίου Νικολάου

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους και δέχεται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς το θρακικό πέλαγος.

Παλιά Πόλη Ξάνθης

Η Παλιά Πόλη αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων, η γραφικότητα και η ιστορικότητα του τόπου είναι στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Η πόλη χτίστηκε το 1829 ύστερα από τους σεισμούς που κατέστρεψαν ολοσχερώς τον παλιό οικισμό και τα κτίρια χτίστηκαν έχοντας ως πρότυπο τις βυζαντινές εκκλησίες που υπήρχαν στον οικισμό.

Χαρακτηριστικό της Παλιάς Πόλης αποτελούν τα σοκάκια της, τα αρχοντικά, τα μαγαζιά και οι εκκλησίες.

Την περίοδο 1870-1910 η Παλιά Πόλη αναδείχθηκε σε ακμάζουσα πόλη λόγω της καλλιέργειας καπνού.

Ποταμός Νέστος

Ο ποταμός Νέστος έχει συνολικό μήκος 243χλμ από τα οποία τα 130 βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος.

Το μήκος αυτό τον κατατάσσει στην 5η  θέση των μεγαλύτερων ποταμών της Ελλάδας.

Η περιοχή του Νέστου διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο λόγω του “Μεγάλου Δάσους”, δηλαδή του παραποτάμιου δάσους και λόγω των υδροβιότοπων στο Δέλτα του Νέστου.

Επίσης τα Στενά του Νέστου αποτελούν ένα από τα ομορφότερα τοπία του Νέστου, καθώς πρόκειται για μια κοιλάδα με πυκνή βλάστηση, όπου το ποτάμι που τη διασχίζει να δημιουργεί ένα μαγικό τοπίο.